Sadržaj se učitava

PTP DIS DOO
Bulevar oslobođenja 1b, 11319 Krnjevo
Besplatan poziv
Kontakt centar: 0800 101 101
Odaberite željeni jezik
Odaberite željeni jezik
Plovidba Dunavom kroz istoriju naše zemlje
Podunavski okrug se nalazi u centralnom delu Srbije i obuhvata opštine Smederevo, Smederevska Palanka i Velika Plana. Ovaj okrug ima oko 226.000 stanovnika, a njegovo sedište je grad Smederevo – stara prestonica srpske države iz 15. veka. Ovaj kraj Srbije je poznat po mnogim prirodnim i kulturnim znamenitostima koje morate posetiti, a Smederevo kao nekadašnja prestonica naše države je svakako nezaobilazna destinacija koja će vas inspirisati i vratiti u vreme srednjovekovnih srpskih kraljeva, vitezova, princeza i priča o velikim junacima, bitkama i mitskim bićima.
 
SMEDEREVO I SMEDEREVSKA TVRĐAVA
 
Grad na obali Dunava koji je smešten u severoistočnom delu naše zemlje, na oko 50  kilometara od Beograda, predstavlja jedan od najznačajnijih gradova kada je u pitanju istorija i tradicija naše zemlje. Smederevo je izuzetno bogato raznolikim kulturnim i istorijskim sadržajem a Smederevska tvrđava, koja se nalazi na ušću reke Jezave u Dunav, definitivno dominira gradom svojom impresivnošću. Podignuta u 15. veku od strane despota Đurađa Brankovića jedinstveni je spomenik srednjovekovne arhitekture, kako u Srbiji, tako i u čitavoj Evropi. Kao uzor za gradnju tvrđave je uzet, ni manje ni više do Carigrad sa njegovim legendarnim bedemima koji su odolevali prilikom višestrukih osmanskih opsada tokom 15. veka.
Prema svojoj površini, Smederevska tvrđava spada među najveće tvrđave na Starom kontinentu. Tvrđava ima osnovu trougla u čijem severnom delu je smešten Mali grad, dok ostatak utvrđenja čini Veliki grad. Iako je kroz vekove pretrpela brojna razaranja, tvrđava je uspela da odoli zubu vremena i od 1946. godine se nalazi pod zaštitom države. Najveća razaranja su se dogodila za vreme Prvog svetskog rata kada je tvrđava bombardovana austrijskim topovima, kao i u Drugom svetskom ratu kada se dogodila velika eksplozija municije koju su Nemci u tvrđavi skladištili.
 
Na tvrđavi se često održavaju mnogobrojne kulturne manifestacije, a najpoznatija je svakako „Smederevska jesen“. Ovu manifestaciju, koja se održava od 1888. godine odlikuje bogat kulturni i umetnički program, kao i tradicionalna izložba poljoprivrednih proizvoda, tako da ako vas put u septembru odvede u Smederevo, obavezno posetite ovaj praznik vina, hrane i uživanja.
 
 
 
MANASTIR POKAJNICA
 
Manastir Pokajnica predstavlja pravi dragulj podunavskog okruga i duhovnog nasleđa naše zemlje. Nalazi se u Starom Selu kod Velike Plane i proglašena je za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Podignuta je kao crkva brvnara 1818. godine, a činjenica da se nalazi u blizini mesta gde je Vujica Vulićević učestvovao u ubistvu svog kuma Karađorđa, neki istoričari tumače kao njegov čin pokajanja za ovo delo, zbog čega se manastir i zove Pokajnica.
Ceo manastir je od drveta, a fenomenalni ikonostas nastao u drugoj i trećoj deceniji 19. veka delo je poznatog umetnika Konstantina Zografa. Konzervatorski radovi na ikonostasu izvedeni su 1988. godine.
 
SMEDEREVSKA PALANKA
 
Mesto na kome se danas nalazi Smederevska Palanka je zbog svoje prirode, plodne zemlje i izvanrednog geografskog položaja bilo primamljivo stanište od davnina, pa je tako na mestu lokaliteta Medvenjak pronađen lunarni ciklus star 8.000 godina urezan na kljovi vepra. Položaj grada je bio primamljiv i Rimljanima i Turcima, pa se tako grad nalazi na čuvenom carigradskom drumu koji je spajao Istok i Zapad Evrope.
Kroz područje opštine Smederevska Palanka protiču čak 3 reke, a možete videti i brojna izvorišta mineralne vode od kojih je najpoznatiji Kiseljak, koji su koristili još stari Rimljani. Treba napomenuti i bogat kulturni sadržaj ovog grada a tu pre svega mislimo na Narodni muzej i Gradsko pozorište. U muzeju možete videti zbirku srpskog slikarstva pre prve polovine 20. veka i materijalne ostatke vinčanske kulture sa ovog prostora.
 
KRNJEVO
 
Ovo naselje u opštini Velika Plana nalazi se na čuvenom vinskom putu a između ostalog je i sedište kompanije DIS.
Iako malo, Krnjevo ima lep istorijski sadržaj, pa tako možete videti Crkvu brvnaru sagrađenu u prvoj polovini 18. veka. Crkva je posvećena Svetom Georgiju i ima status spomenika kulture od velikog značaja. Crkva poseduje veliki broj starih i vrednih knjiga, a u njoj se čuva zbirka ikona sa kraja 18. i početka 19. veka. U Krnjevu se nalazi i čuvena osnovna škola „Vuk Karadžić“ osnovana davne 1779. godine, što je čini jednom od najstarijih škola u Srbiji.
Zbog pogodnog zemljišta i klime ovaj kraj je poznat i po izuzetnim vinama, pa tako obavezno posetite i čuvenu vinariju Radovanović.
 
Podunavski kraj spada u najbogatije krajeve naše zemlje, kako zbog svoje neponovljive prirode, tako i zbog kulturnog i istorijskog značaja koji ima za našu zemlju. Ovim tekstom smo želeli da vas upoznamo sa delićem lepote ovog kraja, koji morate posetiti i uživati u plovidbi kroz istoriju naše zemlje „lepim plavim Dunavom“.
Nazad
Pogledaj još
Plovidba Dunavom kroz istoriju naše zemlje
Kategorija: Putovanja
Vežbanje tokom zime
Kategorija: Dobri saveti