Sadržaj se učitava

PTP DIS DOO
Bulevar oslobođenja 1b, 11319 Krnjevo
Besplatan poziv
Kontakt centar: 0800 101 101
Odaberite željeni jezik
Odaberite željeni jezik
Planine i jezera sa svih strana Srbije
Planine su mesta na kojima nastaje život. Mesta gde se stvaraju kristalno bistra jezera, slapovi i brzaci, guste šume, pašnjaci i čitav životinjski svet. Moćni obronci srpskih planina bogati su termomineralnim izvorima, pa se najveće banje Srbije nalaze upravo u podnožju ovih masiva. Raznolikost planina na Balkanu i Srbiji njeno su neprocenjivo bogatstvo, koje zaista vredi posetiti, istražiti i sačuvati. Ovom prilikom smo želeli da preletimo Srbiju sa svih strana i podsetimo vas na pet dragulja koje možete posetiti.
 
 
Stara planina
 
Stara planina nalazi se na jugu Srbije, praktično spaja Srbiju sa Bugarskom i Crnim morem i poznata je po svojim vodama i očuvanom biljnom bogatstvu. Za ljubitelje tradicije i autentične srpske kulture ova planina predstavlja idealno mesto za seoski turizam i uživanje u tradicionalnim srpskim jelima, manastirima i ručno tkanim proizvodima koje možete kupiti skoro na svakom koraku.
 
Golija
 
Na samo tridesetak kilometara severno od Novog Pazara, između Ibra, Studenice i Moravice nalazi se planina koja zajedno sa Кopaonikom predstavlja pravo prirodno bogatstvo naše zemlje. Planina Golija bogata je prirodnim vodama, šumskim plodovima i lekovitim biljem. Iako je, zbog karakteristike terena, stvorena za one sa malo više kondicije, šetnje golijskim livadama i proplancima prijaće apsolutno svakome.
 
Fruška gora
 
Fruška gora, ili kako je neki zovu – dragulj Srbije je planina koja se nalazi u Vojvodini, u Sremu. Za one koji ne znaju, Fruška gora je najveće nalazište lipe u Evropi i na ovoj planini nalazi se čak 16 manastira koje možete posetiti. Takođe, ukoliko ste ljubitelji jezera, Bešenovačko i Ledinačko jezero su sigurno nešto što morate dodati na vašu mapu. Ukoliko volite vino, Fruška gora je i po tome popularna. Obronci planine prekriveni su vinogradima, a vinari iz ovog kraja važe za jedne od najboljih.
 
Zlatar
 
Planina Zlatar nalazi se između reka Uvac, Lim, Mileševka i Bistrica, na obodu Pešterske visoravni. Zlatar je najveće prirodno stanište jedne retke vrste – beloglavog supa. Iako nije toliko turistički eksploatisana planina kao na primer Zlatibor, Zlatar pruža mogućnost da uživate u netaknutoj prirodi i autentičnim vrhovima sa kojih se pruža veličanstven pogled na predeo koji je okružuje. Zlatarski sir, proizvodi od lekovite heljde i manastir Mileševa su dovoljni razlozi da ovoga leta šansu pružite Zapadnoj Srbiji i planini Zlatar.
 
Rtanj
 
Rtanj predstavlja ogroman planinski masiv koji je smešten tridesetak kilometara severno od Niša. Sa najvišeg vrha Rtnja, Šiljka, prostire se pogled koji doseže čak do Avale, Кopaonika i Stare planine. Područje planine Rtanj bogato je lekovitim biljem, a glavno obeležje je naravno rtanjski čaj koji je najbolje piti na mestu iz koga potiče.
 
JEZERA
 
Potoci i reke, jezera, termomineralni izvori i podzemne vode čine najvredniju mrežu naše zemlje. Mrežu života. S obzirom na raznolikost reljefa Srbije i jezera u našoj zemlji su potpuno različita: od prirodnih jezera u ravničarskim predelima, preko veštačkih koja su raspoređena širom Srbije, do predivnih gorskih jezera na vrhovima planina. Ovaj put bliže vas upoznajemo sa četiri najpoznatija!
 
Borsko jezero
 
Кao što mu samo ime kaže, nalazi se u blizini Bora, u istočnom delu Srbije. Ovo veštačko jezero u podnožju planine Crni vrh namenjeno je pogonima Rudarsko-topioničarskog basena Bor, ali je takođe pogodno za kupanje i uživanje u bistroj i prozirnoj planinskoj vodi. Ukoliko ga posetite, na raspolaganju su vam čak 4 plaže koje su napravljene kako bi svima koji dođu upotpunile doživljaj i garantovale užitak.
 
Vlasinsko jezero
 
Sigurno ste čuli za fantastično Vlasinsko jezero u jugoistočnoj Srbiji koje se nalazi na teritoriji Surdulice. Lepotu ovog jezera čini nekoliko skrivenih zaliva koji su idealni za plaže, kupanje, sportove na vodi i kampovanje.
 
Palićko jezero
 
Najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem je upravo Palićko jezero, koje se nalazi na severu Srbije, samo 8 kilometara od Subotice. Lekovita voda ovog jezera dokazana je kod lečenja određenih kožnih bolesti. Jezero je bogato banjskim kupatilima, kampovima i letnjikovcima.
 
Belocrkvanska jezera
 
Na jugoistoku Banata nalazi se jedno malo mesto po imenu Bela Crkva koje krase istoimena jezera. Jezera su nastala iskopavanjem šljunka pa je voda prozirno zelena a plaže šljunčane. Tokom letnje sezone na ovom jezeru organizuju se škole plivanja, ronjenja i jedrenja pa je tako ovo mesto savršeno ukoliko sa sobom vodite vaše mališane.
 
Srebrno jezero
 
Srebrno jezero je veštačko jezero na desnoj obali Dunava, 2 kilometra od Velikog Gradišta i samo 100 kilometara od prestonice Srbije. Jezero konstantno pruža svežu vodu a naziv je dobilo po srebrnom odsjaju koje dobija pri zalasku sunca. Dunav je u ovom delu izuzetno bogat ribom, a uz obalu samog jezera izgrađeno je šetalište sa privlačnim ugostiteljskim objektima.
 
Nazad
Pogledaj još
Plovidba Dunavom kroz istoriju naše zemlje
Kategorija: Putovanja
Vežbanje tokom zime
Kategorija: Dobri saveti