Sadržaj se učitava

PTP DIS DOO
Bulevar oslobođenja 1b, 11319 Krnjevo
Besplatan poziv
Kontakt centar: 0800 101 101
Odaberite željeni jezik
Odaberite željeni jezik
Fantastično romantično putovanje
Izuzetno vredno kulturno blago Srbije o kojem se relativno malo priča jesu stari dvorci i vlastelinski letnjikovci Srbije. Najveći razlog tome je, verovatno, činjenica da se većina ovih zdanja nalazi u lošem stanju, da su zatvorena, da su u privatnom vlasništvu ili, pak, prepuštena zubu vremena. Ipak, romantiku minulih vremena i raskoš života nekadašnje aristokratije, možete pronaći u ravnici, u Vojvodini, u kojoj se nalazi više od šezdeset veličanstvenih dvoraca i vila!
 
Mi ćemo ovog puta govoriti o verovatno najlepšem, najočuvanijem i najpoznatijem dvorcu Vojvodine koji budi maštu svojim gostima pričajući priče o balovima, dvorskim intrigama i raskošnom životu velmoža prošlih vremena.
 
Dvorac Dunđerski
 
Fantast na prvom mestu predstavlja spomen na jednu od najmoćnijih porodica Austrougarske XIX veka – porodicu Dunđerski. Ova intrigantna porodica, poznata po svom dobrotvornom radu, podržala je i mnoge naše umetnike tog perioda. Pod njihovim patronatom stvarana su dela Uroša Predića i Jovana Jovanovića Zmaja. Najpoznatija priča vezuje se za našeg slavnog pesnika Lazu Kostića, čija misteriozna veza sa znatno mlađom Lenkom, ćerkom Lazara Dunđerskog, još uvek privlači pažnju i izaziva kontroverze.
 
Dvorac nad dvorcima
 
Grandiozni dvorovi Dunđerskih širom Vojvodine, njih čak sedam, od kojih najveći broj nije dočekalo današnje dane, svoj sjaj sublimišu u, nesumnjivo, najlepšem od njih – Dvorcu Fantast. Ovo monumentalno zdanje s početka XX veka, prema legendi, podignuto je iz inata Bogdana Dunđerskog koji je na taj način želeo da zapuši usta zlim jezicima i kuloarskim pričama da je bankrotirao.
 
Njegova jedinstvena bela kula uzdiže se iz iznad vojvođanske ravnice, nedaleko od gradića Bečeja i danas je jedna od najpopularnijih turističkih atrakcija u ovom delu zemlje. Iako ime Fantast budi asocijaciju na nešto bajkovito i mistično, Bogdan Dunđerski je svoje najlepše zdanje nazvao po svom omiljenom konju koji je čak i sahranjen na imanju dvorca.
 
Neizostavan deo posete imanja Dunđerski je obilazak samog centralnog zdanja u koji možete krenuti sami ili sa vodičem. I pored toga što enterijer zamka u najvećoj meri nije autentičan, prepoznaćete nekadašnju raskoš. Možemo napomenuti da je nakon Drugog svetskog rata, iz dvorca nestao sav originalan nameštaj, umetnička dela i kristalni lusteri, dok je, neverovatno, ali istinito, za vreme komunističkog režima zdanje korišćeno kao štala za ovce.
 
U dvorištu zamka nalazi se crkvica Svetog Đorđa koja služi kao grobna kapela Bogdana Dunđerskog. Mozaike u njoj je oslikao čuveni Uroš Predić, bliski prijatelj Dunđerskih. Čuveni slikar je jedini zaslužan za to što kapela i dalje postoji jer je nakon Drugog svetskog rata trebalo da bude pretvorena u električnu centralu. Napisavši privatno pismo vlastima, Predić je uspeo da umoli vlasti da to ne čine. U kapeli ćete videti i jednu veoma neobičnu ikonu sa likom Bogorodice koja podseća na Maru Dinjački – ženu u koju je Bogdan Dunđerski bio zaljubljen.
 
U dvorištu Fantasta nalazi se i jedan stari, danas ispražnjen, bazen. Prema pričama, Bogdan Dunđerski je, umesto vodom, bazen punio mlekom kako bi udovoljio zahtevima svoje drage Mare.
 
Bogdan se, ipak, nikada nije venčao, a njegova najveća ljubav bili su, ipak, konji. Prelepa ergela i dalje postoji u sklopu imanja, pa Fantast s pravom predstavlja omiljeno mesto ljubitelja konja koji mogu uživati u jahanju i vožnji tradicionalnim fijakerom.  
 
Okolina
 
Kada budete bili gosti u Fantastu, obavezno obiđite i obližnji gradić Bečej koji se odlikuje predivnom atmosferom i arhitekturom tipične vojvođanske varoši, a ukoliko ste na višednevnom odmoru u Vojvodini, najbolje je smestiti se u Zrenjanin, Novi Sad ili pak Suboticu – svi su na nekih sat vremena vožnje. Ponuda smeštaja dosta je bogatija nego u Bečeju, a pritom ćete moći da obiđete i sve zanimljive atrakcije koje ove destinacije nude.
 
Nazad
Pogledaj još
Plovidba Dunavom kroz istoriju naše zemlje
Kategorija: Putovanja
Vežbanje tokom zime
Kategorija: Dobri saveti