Sadržaj se učitava

PTP DIS DOO
Bulevar oslobođenja 1b, 11319 Krnjevo
Besplatan poziv
Kontakt centar: 0800 101 101
Odaberite željeni jezik
Odaberite željeni jezik
Hladna čorba od tikvica
Tikvice po obliku podsećaju na krastavac i sadrže brojne semenke. Obično su dostupne tokom cele godine, a mogu da se jedu u sirovom ili kuvanom obliku. Iako je tikvica tehnički voće, obično se sprema kao povrće, jer je najbolja kada se jede u kuvanim jelima. Uvek odaberite plodove koji su ispod 20 cm dužine i čije su semenke meke i mlade jer mlade tikvice imaju suptilan ukus, mekanu koru i puterasto belo meso. Dostupne su u svojoj najboljoj formi tokom maja i jula. Skoro svi njeni delovi su jestivi, uključujući meso, semena, pa čak i kožu.
Sastojci:

•    30 ml maslinovog ulja
•    1 struk praziluka (beli i svetlo zeleni deo)
•    1 ljuta papričica
•    2-3 čena belog luka
•    Kašičica soli
•    Pola kašičice sveže samlevenog bibera
•    Oko 1,5 kg mladih tikvica
•    1 l pilećeg temeljca ili vode
•    540 g pasulja iz konzerve
•    1 puna kašika majorana
•    Izrendana korica limuna
•    250 g gustog grčkog jogurta
•    1 kašičica suvog začina
Vreme za pripremu:
30 min
Priprema:

Praziluk očistiti i dobro oprati pod mlazom hladne vode. Iseckati na sitnije kolutiće i staviti u šerpu, u kojoj ste prethodno sipali dve kašike maslinovog ulja. Pržiti na tihoj temperaturi dok praziluk ne omekša. Dodati sitno iseckan beli luk i sitno naseckanu ljutu papričicu, koju ste očistili od semenki i žilica. Zajedno sa njom dodati tikvice, isečene na sitnije kockice i dinstati sve zajedno. Kad su tikvice malo omekšale, dodati pileću supu, ili vodu, suvi začin, biber i so i pustiti da provri. Kada provri, smanjiti temperaturu i kuvati polupoklopljeno oko desetak minuta dok se tikvice ne skuvaju. Dodati pasulj, koji ste prethodno ocedili i isprali pod mlazom hladne vode, iseckan majoran i izrendanu koricu limuna. Skloniti sa ringle i ostaviti da se potpuno ohladi. U hladnu čorbu dodati gusti grčki jogurt i štapnim mikserom ili u blender, izblendirati čorbu dok ne dobijete glatku i gustu tečnost. Prijatno!
Nazad
Pogledaj još
Supa od povrća sa knedlama od kukuruznog brašna
Kategorija: Supe i čorbe
Krompir paprikaš
Kategorija: Kuvana jela
Zapečeni patlidžan
Kategorija: Jela iz rerne